Cultura
16.01.2014 07:34Artizanii traditiei japoneze
Trei denumiri in trei limbi diferite, cu acelasi sens, insa cu conotatii diferite – Gheisha in japoneza, Kisaengin [gheisha-1] coreeana si Yueji sau Mingji in chineza. Toate cele trei (patru) denumiri nu sunt sinonime, dar reflecta numele unei profesii artizanale, cu o traditie milenara, traditie care a perpetuat obiceiuri pe care majoritatea occidentalilor nu numai ca nu le cunosc, dar chiar daca le cunosc nu le inteleg. Astazi aceste traditii se sting lasand locul unor simulacre ieftine, care “vand” marfuri diferite.
Kokedama, arta japoneza de expunere a plantelor
Kokedama reprezinta un tip de aranjament extrem de popular in Japonia, care a fost preluat si de europeni. Aranjamentul consta intr-o planta prinsa intr-o bila de muschi.
Calea ceaiului – chanoyu, chakai şi chaji
Calea ceaiului sau ceremonia ceaiului este in primul rand un ritual care deriva din budismul clasic si pana la urma s-a impamantenit in Budismul Zen practicat in Japonia. Ceaiul detine o valoare sacra intr-un fel asemanator vinului in crestinism. Filozofia Zen considera ca aceasta cale a ceaiului intruneste cele patru elemente necesare spiritului – wa (armonie), kei (reverenta), sei (puritate) si jaku (seninatate). Exact elementele necesare finalizarii cu succes a acestei ceremonii a ceaiului; toate fiind constituenti esentiali ai unei vieti armonioase si in deplina ordine si modestie.